Wie is online

We hebben 7 gasten online

Studio EuroPeCa

de 2-persoons studio wordt op dit moment NIET verhuurd

Cueva Rambla

de 6 persoons grotwoning wordt op dit moment NIET verhuurd

Amigos EuroPeCa

Designed by:

PAËLLA

bron: www.vivirenlacosta.com

 

Paëlla Marisco

 

Iedereen die wel eens in Spanje op vakantie is geweest kent waarschijnlijk de paëlla en zal deze besteld hebben op het terras.

Een echte Spaanse paëlla is niet heel moeilijk om te maken maar heel eerlijk gezegd om het leuk op tafel te krijgen en het werken met een Spaanse paëlla brander moet je wel even onder de knie krijgen.

 

Er zijn vele soorten paëlla te krijgen, een paar van de bekendste zijn de paëlla Valenciana (met kip, konijn en slakken), arroz costra met o.a. chorizo, salchichón, kip en dan in de oven met een eimengsel, arroz a banda met inktvis, arroz negro met inktvis en inktvisinkt, een andere bekende Valenciaanse paëlla is de paëlla marisco met zeevruchten en dat recept is hieronder uitgewerkt.

 

Wat heb je nodig voor een paëlla Marisco voor 4 personen:

400 gr. paëlla rijst

8-10 glazen water

8-10 ringen calamar (inktvis) in stukjes gesneden

12 mosselen

500 gr. venusschelpen/kokkels

12 gamba´s

1 rode paprika in blokjes

3 tomaten in blokjes

1 bol knoflook

1 ui, gesnipperd

zout

olijfolie

5 draadjes saffiaan

1 citroen

 

Verder heb je een paëlla pan met bijbehorende brander nodig, zie ons model hieronder, in Spanje te koop in de grotere supermarkt (Carrefour, Eroski of El Corte Ingles) of bij de doe-het-zelf zaak (ferreteria) om de hoek. In Nederland en België te koop bij de betere kookwinkel (bijv. Potten & Pannen in Utrecht) of één van de grotere warenhuizen. Handig om erbij te kopen is een driepoot standaard, je kan het geheel ook op een stevige tafel zetten natuurlijk.

 

Paella pan

 

Bak op laag vuur in een koekenpan met wat olijfolie de in stukken gesneden calamares. Wanneer deze beginnen te kleuren uit de olie nemen en de gamba´s bakken in dezelfde olie.

Zodra de gamba´s gebakken zijn deze uit de olie nemen. In dezelfde olie de in blokjes gesneden tomaten, paprika en uien bakken. Op een laag vuur bakken zodat het een saus wordt.

Wanneer de tomaten, paprika en uien goed gebakken zijn heb je een zogenaamde “sofrito”. Aan de sofrito voeg je de stukjes inktvis weer toe en laat het een paar minuten koken.

Eventueel een scheutje cognac toevoegen.

Voeg de schoongemaakte mosselen en kokkels toe aan de saus. Door het koken zullen deze openen. Wanneer ze allemaal open zijn, voeg de ongekookte rijst en de tenen knoflook met hun vel er nog om toe en meng alles met een houten spatel en laat het al roerende 1 minuut koken.

Wanneer de “sofrito” en rijst goed vermengd zijn voeg je de 8 tot 10 glazen water de saffraan en wat zout toe en laat het geheel 15 minuten sudderen op gemiddeld vuur.

Na zo´n 15 minuten koken leg je de gamba´s op de rijst en laat je het geheel 5 minuten staan.

 

De paëlla is nu klaar om te serveren. Het beste is om voor ieder een bord op tafel te zetten en de paëlla op een bijzet tafel te zetten zodat je gasten je inspanningen kunnen zien voordat je opschept.

De in de schil gegaarde knoflook is nu heerlijk zacht van smaak en textuur en deze druk je zo uit de schil om als “saus” bij de paëlla te eten.

Bij de paëlla serveer je een lekker koele iets droge Spaanse witte wijn uit het Rueda gebied bijvoorbeeld.

**